Близо 17 000 пловдивчани ще черпят утре за имения си ден

...
Близо 17 000 пловдивчани ще черпят утре за имения си ден
Коментари Харесай

11 076 пловдивчани преборват ламята на Гергьовден

Близо 17 000 пловдивчани ще черпят на следващия ден за имения си ден било с печено агне, било с кутия бонбони. Важното е да са здрави, а и ние около тях. Имениците са регистрирани в системата ГРАО на Община Пловдив. Името на свети Георги Победоносец с горделивост носят 11 076 момчета и мъже в друга възраст, въпреки чиновниците  да описват, че все по-често родителите заобикалят античната българска традиция децата да наследяват имената на бабите и дядовци. И че непознатите Джорж, Джон, Майкъл, Матилда, Дженифър последователно завладяват и нашите географски ширини.

Валентина Йеремиева

Според календара на следващия ден ще честват още Гергана, Галя, Галина, Галин, Гана, Ганчо, Ганка, Гиргин, Гиргина, Гинка, Гюро, Гюрга. Сред дамите, които живеят под телетата, най-често срещаното име е Гергана. В Пловдив са регистрирани 2323 девойки, девойки и дами, кръстени с красивото Гергана. Името Галина, което гали ухото, носят 1024 пловдивчанки, а още 685 са записани в акта за раждане с умалителното Галя.   

В Пловдив към момента имаме съграждани с по-старите имена - Гинка (655) и Ганка (443), които към този момент стартират да се позабравят. Много по-рядко в регионалния град срещаме Гюрга  (123) и Гергина (101), известни през окончателно отминалите епохи. Почти на изгубване са Генчо и Ганчо.

Летописите на Християнската черква гласят, че великомъченик свети Георги Победоносец е живял в малоазийската провинция Кападокия по времето на римския император Диоклетиан (284-305). Георги става боец и демонстрира забележителни военни качества. На 20-годишна възраст получава чин на боен трибун.

Страстен последовател и бранител на Христовата религия, Георги е хвърлен в тюрма, подложен е на жестоки изтезания и е обезглавен през 288 година Според житието близо до гроба му се появявал дракон, който опустошавал нивите. В неравна борба младежът е съумял да го порази с бойното си копие. Оттогава се употребява със славата на един от най-изявените конници в християнството и за тази заслуга е основен  за светец. Счита се за настойник на войската и неслучайно 6 май се уважава у нас като Ден на храбростта и празник на Българската войска.

В памет на свети Георги (на гръцки " земеделец " ) Гергьовден се уважава от народа и като празник на земята, земеделието и отглеждането на животни. Свети Георги е настойник на овчарите и стадата. Гергьовден е един от най-големите ни празници, който слага началото на лятото и новата стопанска година.

Прието е на този ден да се хапва печено агне, а много хора дават курбан за здраве. Традицията идва още от преди приемането на християнството и е присъща  за целия античен свят. С принасянето на  жертва - младо агне, се измолва амнистия и здраве от боговете или други всевластни сили - водата, слънцето, огъня. Православната черква се отнася двусмислено по този въпрос. От една страна, тя изрично отхвърля курбана, тъй като има езически генезис. Ала в това време отците освещават курбана, с цел да му придадат християнски тип и благочестиво наличие.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР